Završio trodnevni program u Novom Jelkovcu!

Završio trodnevni program u Novom Jelkovcu!


Prvo izdanje Zagrebačkih kvartova kulture, novog projekta koji u narednim mjesecima kulturom obogaćuje sedam zagrebačkih kvartova, održalo se od 7. do 9. lipnja u Novom Jelkovcu. Trodnevni program uz 13 izvedbi i sudjelovanje nekoliko desetaka umjetnika uključio je kazališne predstave za djecu i odrasle, koncerte, filmske projekcije na otvorenom i izvedbe suvremenog cirkusa te zabilježio sjajnu posjećenost.

Publika

Već od prvog dana našeg programa bilo je jasno da je kulturni sadržaj više nego dobrodošao među Jelkovčanima. Izuzetno dobra atmosfera na otvaranju programa uz izvedbu Zagrebačke filharmonije i stotine posjetitelja koji su unatoč kiši uživali u ovoj spektakularnoj izvedbi dokaz su važnosti ovakve inicijative i programa. Naše programe u protekla je tri dana posjetilo više od dvije tisuće Jelkovčana – time je naš cilj realiziran jer smo svima njima omogućili direktan kontakt s kazalištem, filmom, cirkusom i glazbom u njihovu domu. Kultura je doputovala njima. Ovo je bilo i prvo, premijerno izdanje Zagrebačkih kvartova kulture i jako nam je drago da se održalo baš u Novom Jelkovcu, izjavio je Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj ustanove Novi prostori kulture, organizatora projekta Zagrebački kvartovi kulture.

Alice Rende: Passages

Trodnevni program u Novom Jelkovcu započeo je u petak poslijepodne, 7. lipnja, uz Zagrebački orkestar ZET-a i njihov marš kroz naselje; nastavilo se uz koncert Repera iz sobe, „dalmatinskog Jovanottija“, te potom instalaciju-performans Passages – divlji plesni solo u uskoj pravokutnoj staklenoj kutiji u izvedbi francusko-brazilske umjetnica Alice Rende koja je izazvala divljenje posjetitelja. Program je u petak završio uz Zagrebačku filharmoniju i kvartet trombona koji su za ovu prigodu svirali hitove legendarne britanske grupe The Queen.  Nesvakidašnji i u potpunosti originalni aranžmani djelo su dugogodišnjeg člana Zagrebačke filharmonije, njena trombonista i skladatelja Marina Rabadana.

ZET orkestar

Subota je uključila cjelodnevni program: zabavnu i vrckavu predstavu Matovilka u izvedbi skupine Kazališni moljci i produkciji Tvornice lutaka; predstavu Ljubavna poezija u izvedbi glumca Filipa Detelića i Ivane Husar Mlinac te klavirsku pratnju Viktora Čizića. Glazbeni program uključio je izvedbu Zagrebačkih solista, kao i koncert Metaklape – glazbenog sastava koji spaja klapsko pjevanje i heavy metal; Žonglerski koncert u izvedbi slovenskog cirkuskog kolektiva Mismo Nismo te projekciju dječjeg filma Dnevnik Pauline P. – najgledanijeg hrvatskog filma iz 2023.!

Matovilka

Nedjelja je uključila dječju predstavu Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u režiji Krešimira Dolenčića, a koju izvode Tesa Litvan, Adela Golac Rilović i Tvrtko Stipić; koncert benda Gadjo Manouche, koji svira gypsy swing; zabavnu komediju Kad udari južina u izvedbi glumica Jagode Kumrić i Petre Kraljev.

Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas

Zagrebački kvartovi donose bogat program tijekom lipnja, srpnja i rujna u Novi Jelkovec, Svetu Klaru, Malešnicu, potom Siget, Gajevo i Srednjake te Ravnice. Tijekom šest vikenda u sedam će se kvartova održati više od 50 različitih programa uz više od sto izvođača. Koncerti, kazalište za djecu i odrasle, suvremeni cirkus te filmske projekcije na otvorenom privremeno će proputovati kroz zagrebačka naselja te tako njihovim stanovnicima omogućiti neposredan kontakt s kulturnim sadržajem. Kompletan program je besplatan.

Nakon Novog Jelkovca, Zagrebački kvartovi kulture održat će se od 21. do 23. lipnja u Svetoj Klari, od 5. do 7. srpnja u Malešnici te potom u rujnu u Sigetu, Gajevu i Srednjacima te Ravnicama.

Klikom na “Prihvati sve kolačiće” pristajete na pohranjivanje kolačića na vaš uređaj radi poboljšanja navigacije web-mjesta, analize korištenja web-mjesta i pomoći u našim marketinškim naporima. Pročitajte naša  Pravila privatnosti za više informacija.