Završen ZKK: sedam kvartova, 60 događanja, 250 izvođača i više od deset tisuća posjetitelja

Završen ZKK: sedam kvartova, 60 događanja, 250 izvođača i više od deset tisuća posjetitelja

Pilot izdanje Zagrebačkih kvartova kulture završilo je 21. i 22. rujna uz dvodnevni kulturno-umjetnički program u Ravnicama.

Kulturni program tijekom tri je mjeseca - lipnja, srpnja i rujna - 'obilazio' sedam zagrebačkih kvartova i time njihovim stanovnicima u vlastitom dvorištu i domu omogućio direktan susret s kazalištem, suvremenim cirkusom, koncertima i filmovima! U pilot izdanje bilo je uključeno sedam kvartova: Novi Jelkovec, Sveta Klara, Malešnica, Siget, Gajevo i Srednjaci te Ravnice. Održano je više od 60 raznovrsnih događanja u kojima je sudjelovalo više od 250 izvođača, dok je projekt svojim prisustvom podržalo više od deset tisuća posjetitelja.  

Zagrebačka filharmonija i kvartet trombona

Izuzetno smo zadovoljni završenim pilot izdanjem Zagrebačkih kvartova kulture. Započeli smo sa sedam kvartova, održali niz programa, oživjeli i barem privremeno stanovnicima tih kvartova pokazali koje su mogućnosti i potencijali kada se dogodi sinergija umjetničkog sadržaja i publike. Bilo je jako dirljivo promatrati sve generacije kako uživaju u kulturnom programu u vlastitom dvorištu ili s vlastitih balkona i prozora. Ovaj projekt samo se nastavlja na duh vizije Grada Zagreba: kultura koja stvara grad, grad koji živi kulturu. Plan je da s ovim projektom nastavimo iduće godine, tj. od proljeća, povećamo broj kvartova te da dugoročno nađemo načina da dodatno motiviramo kvartove te ih potaknemo na kontinuitet u samostalnom produciranju kulturnog sadržaja, izjavio je Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj ustanove Novi prostori kulture, organizatora projekta Zagrebački kvartovi kulture.  

Zagrebački kvartovi kulture pilot je projekt nastao s ciljem povećanja dostupnosti kulture i umjetnosti u svim dijelovima grada, približavanja kulture i umjetnosti svima i poticanja razvoja kulturnog života te omogućavanja njihove dostupnosti u različitim zagrebačkim kvartovima. Projekt nastaje u organizaciji Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture uz podršku Grada Zagreba.

Službeni početak programa održan je u lipnju uz spektakularnu izvedbu Zagrebačke filharmonije i kvarteta trombona u Novom Jelkovcu, a nadalje su u kvartovima početak programa kroz formu marša najavljivali Zagrebački orkestar ZET-a.

Zagrebački orkestar ZET-a

Program za djecu uključio je niz dječjih predstava, među ostalima Vješticu Hillary i uvrijeđeni kontrabas zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u režiji Krešimira Dolenčića, Matovilku u produkciji Tvornice lutaka, predstavu-koncert Orkestra Pokoloka Teatra Poco Loco te mnoge druge. U programu cirkuskih izvedbi nastupali su među ostalima francusko-brazilska umjetnica Alice Rende, slovenski cirkuski kolektiv Mismo Nismo, artistički kolektivi Cirkorama, Cirkultura, Teatra Cirkus Punkt i mnogi drugi.

Cirkorama

Kazališni program za odrasle sadržavao je predstave Teatra Exit (Fešta, Ubu Ovo Ono), kazališta Moruzgva (Prekid preko veze u režiji Krešimira Dolenčića), Planet Art (Tko je ovdje lud? u režiji Marka Torjanca) i mnoge druge, dok je glazbeni program uključio koncerte brojnih bendova i glazbenih stilova: od udaraljkaša Filipa Merčepa, preko raznih jazz i gypsy swing formacija (Silver Lining, Gadjo Manouche, The Sick Swing Orchestra), „dalmatinskogJovanottija“ Repera iz sobe, funka ili elektro-popa (Dementronomes, marisol), sve do spajanja nespojivog poput Metaklape, ili pak impozantne izvedbe Zagrebačke filharmonije i kvarteta trombona.

Koncert Filipa Merčepa

Filmski program uključio je nove dječje filmove Dnevnik Pauline P. Nevena Hitreca, najgledanijeg hrvatskog filma iz 2023., crtić Cvrčak i mravica u režiji Luke Rukavine, ali i stare animirane dragulje hrvatske kinematografije Čudesnu šumu i Čarobnjakov šešir Milana Blažekovića uz koje su odrastale brojne generacije.

Čudesna šuma

Prikazani su i aktualni hit-film Čovjek koji nije mogao šutjeti redatelja Nebojše Slijepčevića, ali i kultni klasici poput Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika, H-8 Nikole Tanhofera, kao i niz stranih ostvarenja poput Savršenih dana kultnog redatelja Wima Wendersa ili pak recentnog talijanskog kino hita Uvijek postoji sutra popularne talijanske glumice Paole Cortellesi.

Čovjek koji nije mogao šutjeti

Odaziv i reakcija publike po kvartovima diljem Zagreba pokazatelj su važnosti daljnjeg inzistiranja na ovakvim inicijativama koje bi dugoročno postavile model za kontinuirano kreiranje i produciranje kulturnog sadržaja u kvartovima diljem grada.  A nakon pilot izdanja, Zagrebački kvartovi kulture nastavit će svoje kulturno djelovanje po novim zagrebačkim kvartovima i to tijekom proljeća i ljeta 2025. s ciljem proširenja na veći broj kvartova i organizacije još raznovrsnijeg kulturno-umjetničkog sadržaja.

Klikom na “Prihvati sve kolačiće” pristajete na pohranjivanje kolačića na vaš uređaj radi poboljšanja navigacije web-mjesta, analize korištenja web-mjesta i pomoći u našim marketinškim naporima. Pročitajte naša  Pravila privatnosti za više informacija.